Aquesta recepta està inclosa dins el Corpus de la Cuina Catalana:
INGREDIENTS:
l de llet
1 branca de canyella
1 tros de pell de llimona
200 g de sucre
8 rovells d’ou
40 g de midó
1 branca de canyella
1 tros de pell de llimona
200 g de sucre
8 rovells d’ou
40 g de midó
ELABORACIÓ
Feu bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona.En un bol barregeu els rovells d’ou amb el sucre.
Afegiu-hi la llet colada amb el midó dissolt.
Poseu la barreja al foc, remeneu sense parar amb el batedor fins que arrenqui el bull i traieu-la tot seguit.
Aboqueu la crema en plates o en cassoletes individuals i deixeu-la refredar.BON PROFIT!!!
Abans de servir-la espolseu sucre per sobre i passeu-hi per sobre una planxa o pala de ferro ben roent.
VARIACIONS
En lloc de midó es pot fer amb farina de blat de moro o una altra fècula, que afegireu als rovells barrejats amb el sucre.Es pot menjar sense cremar; en aquest cas s’hi pot posar un paper d’estrassa per sobre de la crema perquè no es faci crosta.
Es pot menjar acompanyada de galetes o de carquinyolis.
Expliquen
una divertida anècdota catalana, en la qual el bisbe de torn anava a
veure unes monges famoses per el seu flam, i em les preses les pobres
monges no tenien el flam quallat quan va ser l’hora. La sor cuinera
nerviosa decidí quallar-la amb midó, el bisbe acostumat al flam, que
estava sempre fred, amb golafreria agafar una cullerada i se la ficar a
la boca tal com anava, bo i calenta i exclama, CREMA!!!!, vet aquí el
seu nom.
Aquesta
crema es molt típica a Catalunya, abans nomes es prenia per St. Josep,
(de aquí que també es digui crema de St. Josep) o els dies de festa
grossa, però ara el seu consum esta molt mes estes, en la versió
tradicional en contes de farina de blat de moro es fa amb midó, es
serveix en cassoletes de fang i es sol cremar amb una mica de sucre, que
l’hi dona un cruixent molt agradable.