És
una salsa típica del Berguedà, que fem quan tenim codonys ben
madurats...
La
fem a la tardor i a l'hivern, coincidint amb les matançes i festes
de Nadal...
Els ingredients tots de proximitat i de cultiu ecològic:
1
codony.
mitja
poma, o pera d'hivern.
1
patata petita.
4
rovells d'ou
6
grans d'all
Mig
litre d'oli d'oliva.
Sal
i pebre blanc.
Molla
de pa ben xopa de vi dolç .
Preparació,
cocció i elaboració:
Netejar
i coure el codony. Juntament amb la poma i la patata, quan estigui
cuït,
ho
deixem refredar a temperatura ambient.Pelem les fruites,, només ens
interessa la polpa. Ho trinxem tot junt ben finet.
És
molt important que tots els ingredients estiguin a temperatura
ambient:
l’oli,
l’ou, la fruita ...
Pelem
els alls i els posem en un morter tradicional, amb una mica de sal,
ho piquem fins que ens quedi ben fi, farà una pasta.
Afegirem
la polpa de fruita trinxada i ho treballem amb la ma de morter.També
hi posem la molla de pa sucada de vi, la sal i el pebre.
Llavors
anem tirant-hi oli ben a poc a poc i anem lligant fins acabar l'oli.
Ja
el tindrem fet.
No
ens el mengem fins l'endemà, que estigui ben pres i tots els gustos
integrats.
Podem
posar-ho en pots de vidre i pasteuritzar al bany maria, per
conservar-ho.